Gemeentehuis

Logo gemeente Oegstgeest
Zoeken
U bent hier: Home / Gemeenteraad / Gemeentehuis

Gemeentehuis

Digitaal fotoarchief Oegstgeest

Het gemeentehuis werd in 1901 gebouwd als ‘inrichting voor zenuwlijders'. In 1997-1998 vond de verbouwing tot gemeentehuis plaats.

Tot 1949 heette het gebouw 'Sanatorium Rhijngeest', naar het landgoed waarop de kliniek is gebouwd. Later werd het de ‘Jelgersmakliniek' genoemd, in de volksmond ‘De Jel'.

Tijdens de verbouwing van het gebouw werd de voorgevel schoongemaakt en bleek dat onder het woord Jelgersmakliniek de naam Rhijngeest nog behouden is gebleven. Nu is boven de hoofdingang de naam 'Rhijngeest' weer te lezen.

Bestuurders, deskundigen en belangstellende burgers zijn samen betrokken geweest bij het ontwikkelen van het bouwplan. Bij de verbouwing tot gemeentehuis is het pand gerestaureerd èn uitgebreid aan de achterzijde. Het resultaat is een combinatie van moderne eisen (functioneel kantoor) en historische waarden (behoud van een monumentaal pand).

De gemeente nam het gerenoveerde gebouw op 17 augustus 1998 in gebruik. Op zaterdag 5 juni 1999 werd het gemeentehuis officieel geopend.

In De geschiedenis van de Jel in vogelvlucht van C.F.M. Boot leest u meer over de geschiedenis van de kliniek en de roerige voorgeschiedenis van het besluit tot renovatie.

Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website